péntek, november 02, 2012

all hallows’ evening

Mindenszentek napja vagy röviden csak mindszent van. Mindenszent, halottak napja, halloween mostanában kicsit összemosott fogalmak ill. ünnepek aminek van is némi alapja.

A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat.

A kereszténység elterjedésekor az őskeresztény gyakorlat az volt, hogy a Biblia kijelentéseivel ellentétes ünnepeket nem fogadtak el, így lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították azok elsorvasztása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett.

Írországban az október 31-éről november 1-re virradó éjszaka az All Hallow's Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt a keresztény ünnep napja, All Saints' Day (All Hallow's Day, „Szentek napja”).  Tehát téves amerikanizálni halloween ünnepét, valójában egy ősi kelta ünnepet elevenítünk fel.

Tegnap előtt este kis (viszonylag) zárt európai lakóhelyünkön is halloween éjszakája volt. Sok házat “feldíszítettek” ez alkalomból a gyerekek pedig egy kis felvonulás keretében beöltözve becsöngettek a házakhoz, happy halloween-t kívánva ahol cukorkákkal, csokikkal kínálták meg őket.

Mi is részt vettünk ezen a kis meneten, Alíz a hercegnő ruhájában :) (furcsa ez nekem, azt hinném boszorkány vagy hasonló lenne ilyenkor minden gyerek, de itt azt mondják vegye fel a kedvenc jelmezét… főleg mert farsang viszont nincs ha jól sejtem) ment a többiekkel és a végére egészen jól belejött a bandázásba. :)) Jövőre mi is kicsit jobban készülünk majd, veszünk majd tököt és kicsit dekoráljuk a házat.

0 megjegyzés: