csütörtök, november 15, 2012

tükröm tükröm

Bár soha nem zavart ha a tükörből nem egy modell nézett vissza, mostanában mégis csak elgondolkoztam, hogy mit tehetnék magamért, hogy kisimultabb, üdébb, fiatalosabb szóval csak szimplán szebb legyek. Mert ugye minden nőnek vágya ez… akkor is ha tagadja vagy ha “nem foglalkozik” vele vagy ha számára “csak a belső a fontos” és nem a külcsín.

A női ideálok elég gyakran változnak, míg a század elején a töltött galambok számítottak szépnek és vonzónak a húszas években és a háborús évek alatt a sportos testalkatúak, lapos mellűek aztán jöttek a telt idomú homokórák, hódított ismét a fűző hangsúlyozva a vékony derekat, kiemelve a dús kebleket és manapság ismét a cingárság a sikk.

Az ideálisnak számító arc is változott időről időre de nem ekkora kilengésekkel mint a testi megjelenés.  Kor és kultúra függő is de ha lehetőségük lenne a férfiaknak összerakni arcképrészletekből a női arcot akkor az átlag életkor 25 év körül lenne, a száj, szemek tinédzser korúak, az érett nő arca talán érdekes keveréke lenne a nőiségnek és a gyerekességnek.

page

Valaha, a viktoriánus korban a hölgyeknek sápadt, porcelán arc dukált a törékeny testalkat mellé míg manapság ismét vágyott a telt ajak, az élettel teli bőr, megengedett a plasztika a fiatalítás  - hozzáteszem plasztikázás már az ókori Egyiptomban is létezett ahogy a pirosra festett ajkak is vagy a szemfestés amivel optikailag nagyobbítani kívánták a szemet – jöhetnek a csodaszerek, a méregdrága kezelések és kencék amelyeket a nők hajlamosak megvásárolni erőn felül is egyetlen cél érdekében…

Hogy mi az egyetlen cél? A feszes, fiatalos bőr, a vastag ajkak, a sminkelés, a nagy szemek, a fehér fogak, a szőrtelenítés, a mell megnagyobbítása, a dús haj, a fitnesz szalonok…. és még sorolhatnánk… mind-mind a fiatalság a termékenység illúzióját igyekeznek meghosszabbítani. (a “nehéz napokban” az észrevehetetlen tamponok és betétek pedig a “terméketlen” időszakot igyekeznek eltitkolni)

586855

Márai azt mondja “szépnek lenni annyi mint ártatlannak lenni… minden más csak kozmetika.” Lehet a szépség nem is egy megfogható, megvásárolható dolog… hiába költünk rengeteg pénzt kozmetikumokra hiába csinosíttatjuk, szabatjuk más által a test vagy arc vonalait… talán a szépség valóban anyagból és lélekből való “zománcszerű tünemény” amely összetörik ha felbomlik a jellembéli összetétel. A harmónia hiányát, a lélek fáradtságát követheti a test megcsúnyulása, tükröt mutatva… nekünk.

Bízhatjuk magunkat az üzletek kínálatára, a marketingre, a kutatásokra, a legújabb, legjobb, legdrágább krémekre, újításokra… ennek csak a pénztárcánk szab határt. Visszatérhetünk régebbi bevált módszerekhez, gyógyfüvekből, házi szerekből, gyümölcsökből, zöldségekből készült szépítő szerekhez, pakolásokhoz. Mindemellett találjuk meg kinek mi a relaxáló, lélekfrissítő, legyen az jóga vagy futás vagy csak kora reggel kiülni egy bögre teával a csendbe…

Régi szerelmem a jóga és igyekszem megtalálni ismét az időt rá, amikor így magammal lehetek. Próbálgatok krémeket, igyekszem felszámolni a hatalmas alvásdeficitet ami a lányok mellet fennáll… Érdekelnek természetes szerek, pakolások, hiszek benne, hogy lehet fűben-fában-zöldségben-gyümölcsben szépség. Ismerni nem ismerek sajnos igazán ilyen házi varázslatokat.

Viszont nyitott vagyok minden bevált dologra, minden kipróbált saját készítésű arcápolásra. Bárkinek aki erre jár ha van ötlete vagy amire esküszik mert bevált akkor örülök neki ha leírjátok!

0 megjegyzés: